Litt om livet – del 1

Dette innlegget er om livet vår oppvekst og det å bli en god samfunnsborger. Det å forstå som foreldre hvilke ansvar og oppgaver en har inntil den dagen barna er blitt voksne, skaffer seg utdannelse og jobb. Hvilke verdier og tankesett har disse barna fått med seg på veien? Er disse slik at dine barn forstår at den de er i dag kan endres til den de vil være i morgen. I livet så oppdager en mange utfordringer og hvilken verktøykasse er du utstyrt med for å takle disse og utvikle deg selv? Når en er leder så opplever en mange utfordringer med sine ansatte. Hvilken verktøykasse har så lederen til å hjelpe den ansatte, seg selv og bedriften? 

Våre liv

De fleste av oss ønsker en jobb og vi må både ta ansvar for oss selv, de hjemme og de på jobben. Som leder i 25 år og arbeidsgiver i 10 år har jeg erfart hvordan det er å være ansatt, leder og arbeidsgiver.
Vi har barnehager og skoler på ulike trinn og våre barn deltar og utvikler seg, og lærer å bli gode og nyttige samfunnsborgere. Barnehage og skoler har sitt samfunnsansvar mht og gi den oppvoksende slekt en god start på livet. Det ansvaret har også vi som voksne og foreldre.

Foreldre og barn

Vi setter barn til verden og vi har kjæledyr som hund, katt mm. Vi har ansvar for våre barn og kjæledyrs sin deres sikkerhet, deres velvære, deres personlige utvikling og at de får mat, omsorg mm.
Dog er det mye mer til dette enn. hva vi tar med her. Våre foreldre bidrar til vår utvikling og trygghet og tar ellers vare på oss til vi blir så gamle at vi kan stå på egne ben. Noen foreldre er overbeskyttende og gjør at deres barn ikke får den utvikling de trenger, og blir hemmet. Noen foreldre er «avhengig» av sine barn og det er dem de lever for. Da har de dessverre misforstått deres rolle ved å tenke på seg, og ikke barna. Foreldre skal støtte og hjelpe sine barn, til de er modne som unge voksne.
Fra vi er 18 år må vi selv ta ansvar for vårt eget liv. Derfor er det ofte noe galt, hvis en bor hjemme når en er i 20 årene. Det er selvfølgelig avhengig om en er i utdannelse eller i jobb. Vi må alle skape vårt eget liv, uavhengig av våre foreldre. Vi skal også velge vår egen karriere, uavhengig av hva våre foreldres karriere. Lytt og lær, men velg selv din karriere og ditt liv.

Vi har alle vår historie fra vår oppvekst, og noe av dette hemmer oss videre, og noe har vært svært nyttig og hjelpsomt. Noen foreldre tar for mye ansvar for sine barn, og noen er helt ansvarsløse. Begge ytterkanter er feil forvaltning av deres rolle. Foreldre har ansvar for å hjelpe deres barn til å bli gode samfunnsborgere og i samarbeide med barnehage og skoler, gjøre sin del av oppgaven.
Når våre foreldre blir gamle og trenger hjelp, så er det et samarbeide med de offentlig enheter for å bo og motta hjemmehjelp etc, og oss som barn. Vi må passe på og hjelpe våre foreldre, da vi er så glade i dem. Vi bruker noen ganger så mye tid på dem, at vi ikke tar vare på vårt eget liv. Ta vare på deg selv som barn av eldre foreldre. Pensjonist pluss foreldre.

Arbeidstaker og arbeidsgiver

Vi søker jobb og får jobb. Det å ha en jobb er forpliktelser. Vi inngår en arbeidsavtale. Bedriften har sine regler og rutiner som vi må etterleve. Bedriften har sin kultur som vi må passe inn i. Er ikke bedriftens verdier våre verdier, bør vi finne oss en annen arbeidsplass. Vi vil ikke trives der i lengden.
Arbeidsgiver leverer produkter og tjenester, og vi som ansatte er alle bidragene i den prosessen på ulike måter. For at en arbeidsgiver skal få dette til å fungere; så har han arbeidsavtaler, rutiner og regler. Vi som ansatte er ansvarlig ikke bare til å etterleve disse, men også bidra til deres utvikling for at våre kunder skal få bedre produkter og tjenester og bedriften skal bli mer effektiv. I tillegg har han noen forventninger. 

En starter en virksomhet for å hjelpe folk som har et behov. Samfunnet har behov for produkter og tjenester, og vi ser muligheten til å bidra. Selvfølgelig må det bli overskudd for at bedriften og arbeidsplassene, skal være sikre i fremtiden. Det er også vårt ansvar som ansatte å bidra med det vi kan, eller be om hjelp til å utdanne oss videre eller få opplæring internt.
Arbeidsgiver har ansvar for bedriften og de ansattes ve og vel, og at arbeidet gjøres til kundenes tilfredstillelse. Ellers så får en engangs kunder. Det at en bedrift ikke leverer som forventet, vil spre seg, og en får et dårlig rykte, og til slutt er det kroken på døra. Vi som ansatte har plikt på oss til å fremme vår arbeidsplass, og ikke spre negative interne forhold ut. Det har med vår taushetsplikt å gjøre. Det å spre interne forhold på «byen» har konsekvenser for ens jobb. Her er varsler og eventuelt oppsigelse på sin plass hvis ikke dette stopper. Det skader ikke bare deg som medarbeider, men også de andre ansatte.

Arbeidsmiljøloven

Norge har lært mye gjennom sin industrielle utvikling og sin handelsutvikling. Norske grûndere for 100 år siden ca, hadde gode ideer om hva landet trengte. De trengte også arbeidstakere til å realisere dette. I dag vil vi se på endel av disse arbeidsplassene som ren slavevirksomhet. Vi som arbeidsgivere har forstått, i hvert fall de fleste av oss at har vi ikke arbeidstakere som trives og utvikles, men også som tar ansvar for eget liv og bedriften, så blir dette ikke et godt samarbeide, et godt arbeidsliv for begge, eller gode resultater for en selv og bedriften, for å nevne noe.
Det må være en balanse mellom oss som arbeidstakere og oss som arbeidsgivere. Det må være balanse mellom vårt privatliv og vår jobb. Vi har familie, være seg foreldre eller også barn og vi må ta ansvar for dem, på en måte som gjør at vi også tar ansvar for vår egen jobb. Vi kan ikke belaste alle andre med det vi selv har ansvar for. For å gi et par eksempler. Vi må sørge for at våre barn kommer i barnehagen og på skolen uten at dette går utover vår arbeidsgiver.
Vi må selv følge de regler og kultur den enkelte arbeidsplass har, når vi trenger å gå til lege, tannlege eller kjøpe oss en ny bil eller et bosted i arbeidstiden. Det er vårt eget ansvar. Jeg kan ikke være hjemme for å gjøre alle disse tingene uten at det har konsekvenser. Fravær skal avtales med leder.
Derfor har vi leger og sykemeldinger. Derfor har vi egenmeldinger innenfor et antall dager pr år. Når disse dager er brukt opp så må vi finne løsninger sammen med arbeidsgiver. Vi må komme på jobb når arbeidstiden starter, og være stemplet inn og med arbeidsklærne på når arbeidstiden starter og det samme etter at arbeidstiden er ferdig. Vi må ta de pauser som bedriften gir tillatelse til, innenfor de rammer lover og forskrifter tilsier og arbeidsavtalen. 

I neste del  – del 2 vil vi se på konsekvenser med mer. 

 

 

Ditt liv har skapt din historie

 

Kommunikasjon freestock_401975206

Kommunikasjon, konflikter og relasjoner

Hvordan kommuniserer vi og ikke minst i en konflikt og hvordan kommuniserer vi med våre relasjoner? Dette er nok et av de områder vi kan rote oss skikkelig bort på.…
Hva jobber du med?

Hva jobber du med?

Hva jobber du med?  En gammel historie om 3 menn som jobbet med noen søyler til et bygg. Hver av dem ble spurt om hva de jobbet med.  – Den…
Kommunikasjon og tilbakemeldinger

kommunikasjon og tilbakemeldinger

Når en tar en beslutning er det jo vesentlig at den gjennomføres. De som skal gjennomføre den vil at intensjonen med beslutningen gir det ønskede resultat. Det er avgjørende at…
Mennesker og følelser

Mennesker og følelser

En av fem av oss er det vi kaller høysensitive. Ofte gir det oss problemer med egen utvikling. Men det betyr ikke at det er mindre ressurser i dem enn…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.