Hvert menneske har sin historie – hva er din?

Vi har alle vår historie. Men hva er egentlig din historie?

Bruk denne listen med temaer med beskrivelser nedenfor til å hjelpe deg å finne frem til din. Din historie er det som bestemmer hva du tenker, hvilke holdninger du har, hvilken selvfølelse og selvbilde du har. Det er også med å bestemme hvilke selvtillit du har. Derfor er det svært viktig for oss alle å finne ut – hvem er du egentlig da din historie er så sentral for hvem du er nå. Dette kan endres på. Ikke tro at dette er formet i stein. Det er det ikke. På samme måte som det har formet deg, kan det også forme den nye DEG. 

 

Hva påvirker vår historie oss?

Alle disse syv forholdene nedenfor er forskjellige for hver av oss, og styrer vårt reaksjonsmønster, adferd, synsvinkler, handlingsmønster, fokus, holdninger, erfaringsreferansegrunnlag, identitet og evnen til å utvikle seg til den beste deg. Det farger alle våre valg og utsagn. Derfor er din historie forskjellig fra andres, og den følger oss gjennom livet. Flere saker kan du endre på.

Din arv og din omgivelser

En ting er hva du har arvet, dine gener fra dine foreldre. Det andre er dine egne erfaringer, konklusjoner og hva foreldre og andre har fortalt deg at slik er det. Er det slik?

Din personlighet og dine strategier

I tillegg har du din personlighet. Det starter allerede som baby. Da finner du ut hva som fungerer og hva som ikke fungerer når du trenger noe. Allerede da lager du din egen strategi med hensyn til å få det som du vil eller trenger. I tillegg må noen lage sin egen overlevelsesstrategi grunnet sine foreldre. Ja, det begynner tidlig. En baby har lite språk og derfor er det ulike ansiktsuttrykk og gråt som påkaller de voksnes oppmerksomhet. Dette kan også utvikle seg til et kynisk og herskevillig barn. Her er det viktig at vi som voksne, setter oss inn i barnets behov og løser det og setter grenser.

Din oppvekst

Et barn fra et vanskelig hjem lærer seg overlevelse. De lærer seg en strategi ikke bare til å få eller skaffe seg ting, men også for å overleve. Det siste kan skape store utfordringer videre i deres læring av så mye annet da overlevelsesinstinktet styrer så mye.

Vår tillit til de voksne

Det utvikler også deres tillit til voksne. Derfor er den tiden i barnehagen så utrolig viktig for at vi skal få barn og senere voksne til å bli den beste utgaven av oss selv. Det er også viktig at du når du blir eldre, endrer på disse strategiene. Undersøkelser viser at 40% av barn og ungdom stoler ikke på voksne. Informasjon fra IA kurs på NAV 2014. Dette er skremmende høye tall. Det krever mye av den enkelte som ikke stoler på voksne, men også av oss som omgås disse.

Dette bestemmer oss som mennesker:

1. Familie, tradisjoner, arvelige forhold, foreldres jobb, foreldres utdannelse. Lag en liste over dine.
2. Vi har alle hatt en oppvekst sammen med foreldre eller ikke og det kan være stor forskjell her med hensyn til en god start på livet. Hva er din oppvekst?
3. Vi har en utdannelse. Alt fra barnehage til høyere utdanning. Innholdet og hvordan en har opplevd barnehage, og skolesituasjonen setter ulike spor og erfaringer. Din utdannelse er også med på å bestemme dine tanker og holdninger mm.
4. Vi har alle en livserfaring. Hva er din?
5. Vi er alle en del av et miljø som setter både rammer og identitet, og dermed påvirker dine holdninger, og verdier. Hva er det som bestemmer din?
6. De fleste har en arbeidserfaring, stor eller liten. Hva er din?
7. Vi har alle våre strategier, konklusjoner og erfaringer som styrer oss videre i livet. Hva er det egentlig som styrer meg? Hvilke strategier, konklusjoner og verdier har du?

I tillegg er ingen perfekte eller 100 prosent i alt. Vi har alle våre gode evner, men ikke i alt. Hva vet du om hva du er god i og hva som bør utvikles? Likevel har tro på deg selv og at du og dine evner kan endres.

Din mestring gir økt selvtillit og bedre selvfølelse

Åpner du døren til fortiden så endrer du fremtiden

Ditt liv har skapt din historie

 

Kommunikasjon freestock_401975206

Kommunikasjon, konflikter og relasjoner

Hvordan kommuniserer vi og ikke minst i en konflikt og hvordan kommuniserer vi med våre relasjoner? Dette er nok et av de områder vi kan rote oss skikkelig bort på.…
Hva jobber du med?

Hva jobber du med?

Hva jobber du med?  En gammel historie om 3 menn som jobbet med noen søyler til et bygg. Hver av dem ble spurt om hva de jobbet med.  – Den…
Kommunikasjon og tilbakemeldinger

kommunikasjon og tilbakemeldinger

Når en tar en beslutning er det jo vesentlig at den gjennomføres. De som skal gjennomføre den vil at intensjonen med beslutningen gir det ønskede resultat. Det er avgjørende at…
Mennesker og følelser

Mennesker og følelser

En av fem av oss er det vi kaller høysensitive. Ofte gir det oss problemer med egen utvikling. Men det betyr ikke at det er mindre ressurser i dem enn…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.