hele vår kropp er ferskvare

Noen sier at nå har jeg lært, nå er jeg ferdig med skoler og utdanning. Jeg kjente en skole som hadde som motto «De som sier de er ferdig utlært, de er ikke ferdig utlært, men ferdige». Et annet ordtak er «Du lærer så lenge du lever» eller dette ordtaket «Du lærer så lenge du har elever» Alle disse utsagnene er viktig i vår erkjennelse på at livet er en læringsarena.

Hele vår kropp er ferskvare.

Det at vi er en ferskvare blir etterhvert som vi blir eldre vanskeligere å erkjenne. I dette innlegget er hele kroppen fokus, men også ditt  fokus og evne til å lære hele livet og ta vare på din kropp.

Her er noen eksempler på hva som er viktig for deg:

1 Bruker du ikke dine muskler så blir de mindre og svakere og du klarer ikke så mye.     Dette gjelder alle dine muskler. Ditt hjerte er også en muskel.
2 Dess mer oksygen vårt blod klarer å absorbere dess bedre er det for vår helse.
3 Hjernen må også brukes slik som muskler. Les, løs kryssord eller annet som aktiverer hjernen
4 Armer, bein og rygg må brukes. Tren riktig og løft riktig
5 Din kompetanse som består av kunnskap, evner, ferdigheter og holdninger/verdier

Vær aktiv og tenk helse og utvikling

Vær aktiv og tenk helse og utvikling. Her menes det ikke at du skal bli trenings idiot, men være bevisst på hva du gjør som kan bidra til en bedre helse og fysikk, slik at du klarer det du ønsker gjennom livet og lever et godt liv.

Ditt ansvar

Det er ikke samfunnet som har ansvar for din utvikling være seg din helse eller kompetanse. Det er deg selv. Når du er ferdig med din utdannelse, så er det mange som har uttalt at nå har jeg utdannet meg for dette livet og den jobben/jobber jeg skal ha. Feil! Med en slik innstilling så vil du få problemer en dag. Hvorfor?

Samfunnet og arbeidslivet endres hele tiden. Kanskje den jobben du har utdannet deg til ikke eksisterer lenger en dag. Hva gjør du da? Vær aktiv å søk kompetanse i ditt fagområde, men også på nye områder. 

Ferskvare

Det at hele vår kropp er en ferskvare er en viktig erkjennelse for vår innstilling til så mangt. Noen syntes det er for arbeidsomt å trene, men hvis en først starter med å legge lista lavt, for deretter å øke etterhvert, så vil ikke du eller kroppen din få et sjokk som kan være negativt. Da vil du skape en mer funksjonell kropp.

Det er aldri for sent

Jeg begynte selv å trene midt i 60årene og har hverken vært idretts aktiv eller trent tidligere, men aktiv. Føler meg mye bedre etter å ha trent. Startet pent og økte dosen etterhvert. Det sies også at dess eldre en blir, dess mer effekt har en av treningen hvis det bare er for å bedre sin helse. Dette kan oppnås på mange måter.

Her er noen eksempler:

  • En rask spasertur slik at du blir litt andpusten
  • En joggetur som gjør at du blir andpusten
  • En rask spasering eller løping på tredemølle
  • Styrketrening. Her er det mange alternativer, men prøv å tren hele kroppen

 

Aktiv/inaktiv

Mange går på jobb og når de kommer hjem så spiser de for deretter å sette seg i godstolen resten av dagen. For en som har en fysisk aktiv jobb så er det ok og forståelig. For den som har en stillesittende jobb, blir det svært liten fysisk aktivitet, hvis en setter seg i godstolen på kvelden i tillegg. Ta minimum en 40 minutters rask gåtur eller annen fysisk aktivitet som holder kroppen din i gang på et godt og sunt nivå. Dette hjelper hjernen til å holde seg frisk også.

Progresjon

Nok en gang. Ikke hopp på dypt vann, men beveg deg fremover litt etter litt. Hvis en setter i gang med en voldsom treningsaktivitet skjer det noe negativt for deg. Du får vondt, du blir lei etc, og du stopper treningen. Ta steg for steg som passer deg, men sørg for at det er en progresjon. Om ikke så stor, men likevel en progresjon. Strekk deg litt lenger hver gang, så ser du at det gir positive resultater.

God følelse og glede i hverdagen

Det å ha en god følelse i alt du gjør er svært viktig for din trivsel om det er hjemme eller på jobben. Har du ikke det, er ditt liv vanskelig. Her kommer også inn uttrykket; ”Det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det som er viktig”. Imens jobber du med å få en bedre fremtid. Hele livet bør være viet det å utvikle deg som person.

Gjør en endring for deg selv

Du har en enorm kraft i deg selv som du ofte ikke er bevisst på, men som er der. Bruk din kraft og mot. Fjern det mørke og slipp lyset fram. Vær glad i deg selv og gi deg selv en klem når du fortjener det og når du trenger det. Hopp ut i livet og lev livet. Ikke sitt og vent eller la flua suse. Det blir intet liv eller ingen forbedring av det. Vær takknemlig for hva du har og takk for hver endring som du oppnår.

Våre livsfaser

Hver avslutning av en livsfase har en ny begynnelse. Hva er en livsfase. Det starter i barnehagen, så barneskolen og de videre skoler, ungdomstiden, ung voksen, voksen frem til en er pensjonist. Hver av disse faser innebærer endringer i vårt liv.

Den største risikoen er ikke å ta dette viktige skrittet og henge igjen i siste livsfase. Bruke hver fase til det beste for deg selv. Noen dager føler vi oss sterke, mens andre dager føler vi oss svakere. Slik er livet for oss mennesker. Slik er det ikke med planter og dyr. Det har noe med våre tanker å gjøre.

Det gamle uttrykket smil til verden og den smiler tilbake, er fremdeles gjeldende. Ikke bruk enhver anledning til å finne begrensninger til å gjøre viktige og nødvendige endringer i ditt liv, din jobb etc. Tenk positivt og finn løsninger. Møt deg selv i speilet med et smil og dagen blir bra.

Vite hvorfor en driver med det en gjør og hva det leder til
Hvor ofte tar du et helikopterblikk på ditt liv med hensyn til?
• Familien
• Venner
• Jobben

Hva vil skje hvis du fortsetter som du gjør? Vil du da oppnå det du vil? Det sies ofte at fortsetter du å gjøre det du gjør i dag, så får du det du har i dag. Derfor må du gjøre endringer for å oppnå noe annet enn det du har i dag. Det gjelder din helse, fysikk, kompetanse og det å bli den beste deg i alle former som du ønsker.

Se også andre nærliggende innlegg:

personlig utvikling

Personlige endringer og valg

 

 

 

 

Kommunikasjon freestock_401975206

Kommunikasjon, konflikter og relasjoner

Hvordan kommuniserer vi og ikke minst i en konflikt og hvordan kommuniserer vi med våre relasjoner? Dette er nok et av de områder vi kan rote oss skikkelig bort på.…
Hva jobber du med?

Hva jobber du med?

Hva jobber du med?  En gammel historie om 3 menn som jobbet med noen søyler til et bygg. Hver av dem ble spurt om hva de jobbet med.  – Den…
Kommunikasjon og tilbakemeldinger

kommunikasjon og tilbakemeldinger

Når en tar en beslutning er det jo vesentlig at den gjennomføres. De som skal gjennomføre den vil at intensjonen med beslutningen gir det ønskede resultat. Det er avgjørende at…
Mennesker og følelser

Mennesker og følelser

En av fem av oss er det vi kaller høysensitive. Ofte gir det oss problemer med egen utvikling. Men det betyr ikke at det er mindre ressurser i dem enn…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.