Fra Jantelov til Antijantelov

Janteloven første regel er; Du ikke skal tro du er noe og alle de 10 andre som har preget Norge før og etter 1933. La oss ta et riktig oppgjør med dette, da disse regler er basert på at vi alle skal være like og ingen skal være noe bedre enn oss andre. Det undertrykker hvem vi er.

Vi er alle forskjellig, men det er ikke bare utenpå.

Janteloven i dag

Heldigvis er det mange som i dag ikke tenker på denne loven. Derfor la oss begrave den for godt og bruke de motsatte holdninger. Vi er ennå mange som er oppdratt av foreldre som levde i 1933 og har vært preget av den. De brakte denne holdningen videre til neste generasjon. Noen av reglene har nok vært mer aktuell enn andre, men disse foreldre brukte det meste av disse reglene i vår oppvekst.

Den viser til et klassesamfunn som vi hadde da og tidligere. Etter andre verdenskrig endret mye seg i Norge. Etter vi passerte 2000 årsskiftet er vi et helt nytt samfunn med kanskje det landet med minst klasseforskjeller i verden. Landets utvikling går videre og forandringen går raskere enn noen gang. Hver og en av oss må bidra. Vi har mange mennesker som har satt landet vårt på verdenskartet, være seg gjennom bl.a. politikk, og idrett.

Vi er alle forskjellig, men det er ikke bare utenpå.

Vi er alle forskjellige. Det første vi ser er utenpå. Vi er i forskjellige størrelse, alder, hudfarge mm, men det er kun utenpå. Innenfor er vi svært like i forhold til utenpå, men likevel forskjellig. Vi har forskjellige kompetanse, egenskaper og evner. Vi har alle forskjellig personlighet og vårt liv har skapt oss hver vår historie. I tillegg kommer lover, forskrifter, religiøse regler, kulturelle regler rundt om i verden, som bestemmer ting fra våre omgivelser. Alt dette gjør oss til hva vi er. Derfor er det også viktig at vi endrer holdningene fra likhet til likeverd. Vi er alle like viktige, og vi har alle muligheter i henhold til våre evner til å bli den beste utgaven av oss selv.

Janteloven 1933

Janteloven er en tekst skrevet av forfatteren Aksel Sandemose i 1933, og ble først presentert i verket «En flyktning krysser sitt spor». Denne teksten gir et godt bilde av «menneskenes iboende ondskap og evne til å trykke hverandre ned», som Aksel Sandemose mente preget menneskene fra deres første samhandling.

Jante er den vesle byen der hovedpersonen i boken vokste opp, og Janteloven er et uttrykk for småbyens tyranniske press på den enkelte. Sandemose hevdet imidlertid at Janteloven har sin gyldighet overalt. Sandemoses bøker og spesielt denne boken skildrer hvordan vi nordmenn var på den tiden. I boken gir forfatteren en intens skildring av småkårsfolks selvundertrykkelse. Både formelt og tematisk er den påvirket av Sigmund Freud. De senere 1930-årsbøkene fra Sandemose er studier i mindreverdighetsfølelse og primitivt driftsliv.

Jantelov i 1933 eller adressere det motsatte?

Var det Janteloven Sandemose ville vi skulle følge eller var det motsatte Sandemose ville adressere. Gjøre oss oppmerksomme på hva vi var, som vi burde endre på. Nemlig at slik skal vi ikke behandle hverandre? Derfor er det viktig å finne frem til hvem vi nordmenn vil være nå og i fremtiden. Slike endringer tar tid. Hvis vi alle endrer våre holdninger og livet vårt i henhold til det motsatte av hva vi var på 1930 årene og tidligere, kan vi alle bidra til å løfte hverandre og oss selv til de mennesker og det landet vi vil kjennetegnes av. Vi er på god vei, men noen/noe henger igjen hos de som er oppdratt i Janteloven. Derimot skal vi ikke slå oss på brystet og hovere, men bevise hva vi er gode på gjennom vårt liv, og hva vi bidrar med til våre nærmeste og til samfunnet.

Janteloven:

1. Du skal ikke tro at du er noe.
2. Du skal ikke tro at du er like så meget som oss.
3. Du skal ikke tro du er klokere enn oss.
4. Du skal ikke innbille deg du er bedre enn oss.
5. Du skal ikke tro du vet mere enn oss.
6. Du skal ikke tro du er mere enn oss.
7. Du skal ikke tro at du duger til noe.
8. Du skal ikke le av oss.
9. Du skal ikke tro at noen bryr seg om deg.
10. Du skal ikke tro at du kan lære oss noe.
11. Du tror kanskje ikke at jeg vet noe om deg?

Siden vil alle er forskjellig og har vokst opp i ulike ti-år så oppfatter vi Janteloven forskjellig. Derfor er også her den opprinnelige Janteloven presentert og videre hva våre holdninger bør være. Vår oppvekst og vår oppdragelse og mye mye mer, som vist ovenfor, bestemmer hvem vi er, og hvordan vi ser på verden, og hvordan vi ser på oss selv.  

Antijanteloven er slik:

Derfor er det på tide å ta et oppgjør med disse holdninger som er med på å bremse hver en av oss sine muligheter til skape det livet vi selv ønsker. Designe vårt eget liv. Dette innlegget behandler da alle de 11 reglene i Janteloven med hva den skal erstattes med.

Den nye loven kan se slik ut hvis fjerner ordet ikke og er basert på vårt likeverd:
1. Du skal tro at du er noe.
2. Du skal tro at du er like så meget som oss.
3. Du skal tro du er klokere enn oss.
4. Du skal innbille deg du er bedre enn oss.
5. Du skal tro du vet mere enn oss.
6. Du skal tro du er mere enn oss.
7. Du skal tro at du duger til noe.
8. Du skal le av oss.
9. Du skal tro at noen bryr seg om deg.
10. Du skal tro at du kan lære oss noe.
11. Du tror kanskje ikke at jeg vet noe om deg?

Beskrivelse av Antijanteloven

Det kan virke litt rart at bare ordet ikke er fjernet, men her kommer en nærmere beskrivelse av de 11 reglene, som bør være de holdninger vi bruker i fremtiden. Fra Jantelov til holdninger som gir hver av oss, å være den vi er, muligheten til å designe vårt eget liv og bli vårt beste jeg.
1. Du skal tro at du er noe.
Vi har alle en masse egenskaper, kompetanse og evner som bare venter på å bli brukt. Det betyr at vi alle har mye å tilby våre nærmeste og det samfunnet vi er endel av.
2. Du skal tro at du er like så mye som oss.
Alle skal ha denne troen. Mange år er gått siden 1933 som vi må endre på, slik at alle skal tro at vi er like mye verd som alle andre i likeverdets navn.
3. Du skal tro du er klokere enn oss.
Vi skal alle bidra med vårt. Alle har vi noe vi er best på, og det kan være langt mer enn hos mange andre. Dette fordi vi er forskjellig.
4. Du skal innbille deg du er bedre enn oss.
I utgangspunktet er vi likeverdige, og denne regelen om at vi ikke er bedre enn andre bør her erstattes med at hver av oss har lov til å bli den beste seg.
5. Du skal tro du vet mere enn oss.
Ja, du vet mer enn mange andre på dine beste områder, og det skal du være stolt over. Ikke hovere over andre, men slå deg på skulderen eller omfavn deg selv, med det du er god på/vet mere om.
6. Du skal tro du er mere enn oss.
Vi skal ikke blande likhet med likeverd. Det vi da skal tenke på, er at vi alle er forskjellig. Når vi er den vi er idag eller vårt beste jeg, duger vi uansett, og gjør det vi kan for andre. Det er bedre at vi utvikler oss enn at vi tenker på det vi ikke kan, fordi vi må finne ut hva som stopper oss og deretter bli det vi vil.
7. Du skal tro at du duger til noe.
Du kan bli din beste deg og du duger. Det settes pris på ditt bidrag av dine nærmeste og av samfunnet du er en del av.
8. Du skal le av oss. Du skal ikke le av de som er annerledes, men den latterliggjøringen slik den var ment i Janteloven var å holde andre nede. Derfor skal dette punktet endres til å heie hverandre frem.
9. Du skal tro at noen bryr seg om deg.
Vi skal alle bry oss om hverandre, støtte hverandre, inspirere hverandre i gode og dårlige dager.
10. Du skal tro at du kan lære oss noe.
Vi skal lære av hverandres suksess, dele hverandres kunnskap, støtte hverandre, hjelpe hverandre, slik at vi kan løfte hverandre.
11. Du tror kanskje ikke at jeg vet noe om deg? Denne regelen er kun for å ha noe å trykke den andre ned med. Den kommer fra et samfunn eller fra individer som gjennom frykt holder andre nede. Den er en ondskapsfull tanke som ligger bak. Den erstattes med det motsatte nemlig at vi skal fremsnakke andre.

Det innebærer følgende nye holdninger hos oss alle. Alt er basert på at vi er likeverdige, men alle skal kunne utnytte sitt fulle potensiale uten at andre prøver å holde deg nede. En skal ikke skal hovere over andre fordi da er det den gamle utgaven av loven som slår til. Slik kan de lyde:

1. Du skal tro at du er noe.
2. Du skal tro at du er like så mye som oss andre.
3. Du skal bidra med din kompetanse, ditt engasjement og din klokskap mm til alle oss andre
4. Du er lov å være bedre enn andre i det du er best egnet og engasjert i, uten at det endrer ditt likeverd. 
5. Du skal slå deg på skulderen eller omfavn deg selv, med stolthet fortelle deg selv det du er god på/vet mye om.
6. Du er lov å være flinkere enn andre og samtidig være like mye verd.
7. Du skal tro at du duger slik du er idag, eller som din beste deg. 
8. Du skal heie andre frem til de finner sitt ønskede liv, eller sitt beste jeg.
9. Du skal alle bry deg om andre, støtte andre i gode og dårlige dager.
10. Du skal lære andre og du skal lære av andres suksess, dele hverandres kunnskap, støtte hverandre, hjelpe hverandre, slik at vi kan løfte hverandre.
11. Du skal fremsnakke dine nærmeste. 

Se også andre nærliggende innlegg:

https://www.lederensabc.no/personlig utvikling

https://www.lederensabc.no/personlig endringer og valg

 

 

 

 

Kommunikasjon freestock_401975206

Kommunikasjon, konflikter og relasjoner

Hvordan kommuniserer vi og ikke minst i en konflikt og hvordan kommuniserer vi med våre relasjoner? Dette er nok et av de områder vi kan rote oss skikkelig bort på.…
Hva jobber du med?

Hva jobber du med?

Hva jobber du med?  En gammel historie om 3 menn som jobbet med noen søyler til et bygg. Hver av dem ble spurt om hva de jobbet med.  – Den…
Kommunikasjon og tilbakemeldinger

kommunikasjon og tilbakemeldinger

Når en tar en beslutning er det jo vesentlig at den gjennomføres. De som skal gjennomføre den vil at intensjonen med beslutningen gir det ønskede resultat. Det er avgjørende at…
Mennesker og følelser

Mennesker og følelser

En av fem av oss er det vi kaller høysensitive. Ofte gir det oss problemer med egen utvikling. Men det betyr ikke at det er mindre ressurser i dem enn…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.