Livsmål og det å sette mål

  • av

Det handler om vårt liv og det å sette livsmål og det å sette mål underveis mht utdannelse og jobb, familie mm. Ditt livsmål kan være å bli den beste deg. Det er lov å designe sitt eget liv. Vi har alle en historie og ingen er perfekt, men ikke la det ikke stoppe deg. Det er lov å erkjenne sine utfordringer, men la de ikke prege eller stoppe deg mht hva du vil. Legg dette inn i dine planer og søk hjelp der du trenger det slik at ditt arbeid ikke stopper opp.

Designe ditt eget liv

I dette landet, hvor janteloven har herjet med oss, så er tittelen på dette avsnittet i den andre delen av skalaen. Det er en hensikt med å sette dette på dagsorden. Hver og en av oss bør bli litt mer bevisst på hva vi vil med livet vårt. Hvilket bidrag vi vil gi det samfunnet vi er en del av. Derfor er det lov å designe sitt eget liv. Du må bort fra tanken om likhet og fokusere på likeverd. Dette slik at den enkelte ikke holdes nede på grunn av faren for å stikke hodet frem. Det er lov å stikke hodet frem. Vårt land har fostret mange store navn i historien. Du vet at vi er forskjellige og at vi har forskjellige muligheter, fordi vi har forskjellige evner. Derfor ønsker forfatteren at flest mulig finner sitt store/hårete mål og sin plass i samfunnet. Dette for å skape det meste ut av mulighetene den enkelte har. Dette ut ifra den jobben du gjør for deg selv.

Livsmål

Har du satt deg mål i livet? Hva engasjerer deg og hva gjør deg glad? Det finnes mange mål du kan sette seg. Noen har sine mål utenfor jobben og det er greit så lenge de gjør de oppgaver som forventes på jobben. Andre har høye karrieremål, mens de fleste ligger midt imellom disse to ytterpunkter. Et mål i jobben og privat som gir deg energi og tilfredsstillelse når det oppnås. Derfor er det viktig å sette seg mål.

Det er lov å lykkes

Det er ikke farlig eller negativt å ha lyst og tillit til å lykkes. Ha fokus på å lykkes. Men om du mislykkes en gang iblant, så ikke vær redd for det. Du lykkes nemlig ikke i alt du gjør. Det er helt naturlig. Hvis du derimot går rundt og er redd for å mislykkes så skjer det hverken noe negativt eller noe positivt, og du har ingen seire å feire. Ha tillit til at det går bra. Led deg selv.

Hva er vi redd for?

1. Vi er redd for å tape noe.
2. Vi er redd for å ikke få det vi vil ha.
3. Vi er redd for å bli avslørt.
4. Vi er redd for  å fortelle våre nærmeste om vårt nederlag.

Dine ambisjoner

Dine ambisjoner kommer gjerne når du sover eller ligger og tenker. Skriv de ned og gå videre. Eller så blir du der i de samme tankene. Det resulterer kanskje i at du tenker videre og kanskje ikke får sove. Ta vare på disse ambisjoner, mål, drømmer, og legg en plan for hvordan skal du få det til. Begynn gjerne i det små. Utfordre deg selv til din beste deg

Det er helt ok å være den du er. Hvis du ønsker å være den beste deg, så jobb med det. Det er mye press i vårt samfunn i dag om at alt og alle skal være perfekt. Mange føler seg presset. Du er helt ok slik du er. Følg dine egne drømmer, ikke bare bli påvirket eller presse av andre til noe du ikke vil. Dine drømmer og mål er de som er viktig og riktig for deg. Vær tilfreds med den du er og hva du er. Ikke sammenlign deg med andre, men sammenlign deg med deg selv. Ønsker du noe annerledes, så mål det mot deg selv. Det er dine virkelige resultater. Ikke om du blir som en annen, eller ikke. Det er dine resultater som gir deg motivasjon videre.
Hvis du ønsker å være den beste deg, så jobb med det. Og din suksess om du klarer det. Det innebærer at du må utfordre deg selv, men ambisjonsnivået setter du selv. Det er ikke ment at alle skal ha maksimum (hårete mål) eller samme ambisjonsnivå, men her er muligheten til å velge og oppnå det du ønsker. Hvilke områder kan og vil du forbedre?
Er du den beste deg som menneske, ansatt eller leder? Jobb med det hvis du finner at her er det noe du kan bli bedre på.

Sjekk ut følgende forhold:

• Det må være en balanse mellom utfordringer og hensyn. Alle må vi være forberedt på å bli utfordret. Hver utfordring skal ikke være for stor slik at du ikke kan lykkes. Lykkes du med utfordringen så oppnår du mestring som skaper økt selvtillit og bidrar også til økt selvfølelse.
• Er din kompetanse det som trengs for denne jobben?
• Er det denne jobben du vil ha fremover eller vil du noe annet – og hvilken kompetanse og erfaring krever det?
• Utfører du jobben bra? Spør din sjef med hensyn til forbedringsområder. Spør samtidig om hva du gjør bra og kan legge til side for øyeblikket, og hva som brenner mest, eller du kan bli bedre på.
• Spør dine kolleger eller din leder om hvilke inntrykk dine kolleger har av deg? Har du en eller flere du kan eventuelt spørre som du er trygg på, som gir ærlige svar og ikke sladrer til andre om samtalen?
• Har du noen gang reagert på uttalelser eller adferd hos andre? Hvordan er det med deg selv?
• Du er leder, så du må gå foran som et godt eksempel. Er du et godt eksempel?
• Vær ærlig med deg selv for deg selv og din fremtid.
• Hva ønsker du å være flinkere i/med, rent mestringsmessig?
• Privat
• Oppgaver på jobben
• Kommunikasjon med kolleger
• Annet

De samme spørsmålene kan du gi deg selv med hensyn til ditt privatliv og familie. Tilpass spørsmål og suppler spørsmålene med nye; tilpasset behovet.

Ambisjon med hensyn til å sette seg mål og økologisk sjekk

Mange har ambisjoner. Dette er bra. Men en ting til bør du gjøre – nemlig å ta en økologisk sjekk. Hva er en økologisk sjekk? Det er en sjekk med de mennesker som du har rundt deg hjemme og/eller på jobb. Er de med og støtter deg i dine ambisjoner, eller vil det skaffe dem så store utfordringer slik at de ikke blir noen støtte, men snarere en belastning for at du kan nå dine ambisjoner? Da er det du som skaper en belastning for dem. Derfor skal du ta denne sjekken før du iverksetter dine store planer eller setter i gang mot ditt hårete mål. En økologisk sjekk bør du gjøre i en del andre situasjoner også. Du bestemmer deg for noe i det daglige. Det kan være hva som helst. Har dette noen betydning for de rundt deg? Spør! Står dere midt opp i en større oppgave hjemme eller på jobben? Hva skjer hvis du gjør det du ønsker her og nå?

Balanse mellom fokus på privatlivet og jobben

I arbeidet med å sette mål er det visse hensyn som må tas med i planleggingen. Tidsklemma, egne prioriteringer, bestemmer hva som får prioritet. Din arbeidsgiver forventer at du er tilstede, og gjør den jobben du får betalt for. Ser du som leder at det er noen som sliter med å forstå, at det er privatlivet du, den ansatte, må tilpasse til jobben, og ikke motsatt. Du som leder må være tydelig på hva som forventes av dine medarbeidere med hensyn til balanse mellom jobb og familie. Du skal være på jobb i arbeidstiden og gjøre det som forventes. Hode og kropp må være på jobben. Dette er et godt råd til deg som ansatt, hvis dine omgivelser på jobben skal få den oppmerksomhet, og hjelp som forventes av deg.
Enhver ansatt må ha et fokus på balansen mellom jobben og privatlivet. Når vi er hjemme så er vi hjemme, og har fokus på dem og det som er hjemme. Når vi er på jobb, så er det jobben som teller. Da skal du ikke bruke tiden til å prate unødvendig sosialt. Du skal heller ikke bruke mer tid enn absolutt nødvendig til private aktiviteter på PC eller telefon og lignende.

 

 

Ditt liv har skapt din historie

 

Kommunikasjon freestock_401975206

Kommunikasjon, konflikter og relasjoner

Hvordan kommuniserer vi og ikke minst i en konflikt og hvordan kommuniserer vi med våre relasjoner? Dette er nok et av de områder vi kan rote oss skikkelig bort på.…
Hva jobber du med?

Hva jobber du med?

Hva jobber du med?  En gammel historie om 3 menn som jobbet med noen søyler til et bygg. Hver av dem ble spurt om hva de jobbet med.  – Den…
Kommunikasjon og tilbakemeldinger

kommunikasjon og tilbakemeldinger

Når en tar en beslutning er det jo vesentlig at den gjennomføres. De som skal gjennomføre den vil at intensjonen med beslutningen gir det ønskede resultat. Det er avgjørende at…
Mennesker og følelser

Mennesker og følelser

En av fem av oss er det vi kaller høysensitive. Ofte gir det oss problemer med egen utvikling. Men det betyr ikke at det er mindre ressurser i dem enn…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.