Det å være en god ansatt del 2 av 3

  • av

Hvilke ansvar har du som ansatt og hvordan blir du en god ansatt er fokuset i dette innlegget. Det å være ansatt er å ha ansvar for et sett med oppgaver. Disse oppgaver er beskrevet i kompetansekrav for hele eller sett av oppgaver. Disse er beskrevet i en stillingsbeskrivelse, regler og rutiner og det er ditt ansvar å gjennomføre disse. Disse oppgaver kan også være beskrevet i en rolle beskrivelse med tilhørende  kompetansekrav. Hvis ikke dette følges, det vil si etterleves, vil det ha konsekvenser for deg og det vil også påvirke dine kolleger.

 

 

Medarbeiders ansvar og leders ansvar

Ditt ansvar er begrenset til disse oppgavene som er beskrevet i en stillingsbeskrivelse, regler og rutiner eventuelt i en rolle beskrivelse. En leders ansvar er et enhets ansvar som innebærer en annen type ansvar og omfang. Et totalansvar for hele enheten, enhetens resultater og alle dere medarbeidere ve og vel, kvalifikasjoner med mer.

Organisasjonens verdier

For å lykkes i en organisasjon, må du kunne identifisere deg med organisasjonens verdier og mål. Har du helt andre verdier og mål, så er ikke dette rette arbeidsplassen for deg. Når det sies så sterkt så er det med tanke på at du skal kunne trives og ha en karriere i denne organisasjonen over tid. Det vil si mulig utvidelse av din stilling med hensyn til ansvar og oppgaver, og hvis ønskelig å kunne stige i gradene.

Dine holdninger

Siden vi alle har en historie, så er det ikke slik at den skal bestemme hva vi kan og vil gjøre. Vi må alle kunne levere, og det betyr å gjøre jobben vår, men noen må ha mer hjelp enn andre til å oppnå det de vil. Historien din er fra arvelige forhold, foreldres påvirkning, oppvekstforhold, utdanningsnivå og arbeidserfaring. Men kanskje mest av alt – hva har du gjort med dette.
Dette gir alle hvert sitt ståsted. Det betyr holdninger til din egen jobb, dine omgivelser av kolleger, familie og andre. Du har alle dine konklusjoner som startet i tidlig alder, men du kan også endre disse.

Misjon/Visjon – din ytre og indre motivasjon

Er du ung, så er slike spørsmål vanskelig å forholde seg til. Men gjør det allikevel. Still deg dette spørsmålet og gi deg det svaret du er i stand til nå, og følg det. Senere kan du endre ditt livs retning. Har du et mål som person/ansatt, og har du et mål som leder? Har du en misjon med det du gjør? Ja, hvorfor spør vi om dette? Vi vet at noen har en sterk indre motivasjon og de vil noe i livet. Dette er bakgrunnen for deres motivasjon.

Hva er din motivasjon, ytre og indre?

Finn den for deg selv. Det ville gjøre din jobb svært mye lettere, uansett jobb. Den ytre motivasjon er lønn, prestisje, makt med mer, som er fra andre enn deg selv eller gjennom din jobb. Den ytre motivasjonen er viktig, men finnes ikke den indre motivasjonen, så vil den ytre motivasjonen ikke hjelpe deg tilstrekkelig, eller gi deg din samlede motivasjon. Det er hyggelig å ha en god lønn, og kanskje også høyere enn venner eller naboen, men hjelper det deg egentlig?

Prestisje og lønn

Prestisje og lønn er noen svært opptatt av. Hva gir det deg – bortsett fra å skinne overfor andre? Gir det deg mer motivasjon, eller gjør det at du gjør en bedre jobb, eller er du mer glad? Sannsynligvis ikke. Tidligere så var nok lønn mer motiverende, enn hva det er i dag. Den som har nok til sine forpliktelser, så vil ikke en høyere lønn motivere mer.

Din indre motivasjon

Det er faktisk den indre motivasjonen som gir deg best hjelp med din motiva- sjon, glede, og trivsel med jobben. I dag så sier mange at jobben, kolleger, arbeids- miljøforhold, faglige muligheter og/eller miljøet er det viktigste for dem. Dette er grobunn for den indre motivasjonen.

Like muligheter

Vi har i vårt samfunn små forskjeller økonomisk, og alle har virkelige og like muligheter. Det har aldri vært mer avgjørende for fremtiden din, enn hva du selv ønsker. Da er det ikke noen andre hindre for å oppnå hva du vil. Noen synes det er svulstig å si at du kan bli hva du vil, men er det sant? Det er sant når alle forhold ligger til rette for det. Ta en av våre OL vinnere fra sommer OL. Alle disse 4 gullvinnerne hadde en langsiktig plan med det de har gjort som har brakt dem til dette gullet. åre 2021 ble toppet med at Karsten Warholm ble årets mannlige atlet internasjonalt. Den første norske noensinne. Fra et lite land som Norge. Det er ikke slik at vi skal alle bli OL vinnere, men mye av den tankegangen de har og planen de bruker, er almen for den som vil noe med sitt liv. Et mål, en plan og systematisk jobbing mot dette målet. Være seg ønske jobben, ny jobb etc.

Farvel til Janteloven

Norge var et land preget av janteloven, men nå er den tonet ned. Den bidrar ikke til din utvikling. Den fokuserer på «du skal ikke tro du er noe» og det å ikke stikke seg frem er negativt. Norge er et land med lange tradisjoner for, og sterkt fokus på, likeverd. Vi snakker om likhet, men mener likeverd. Likeverd er muligheter for alle. Det er lov å lykkes.

Norge idag

Norsk skisport og andre sportsgrener har hatt mye å si for hvordan vi ser på oss selv, hverandre, og på landet vårt. Dette har skapt en annen identitet. Dette uttrykket illustrerer dette. «Jeg er fra Stavanger, gjør det noe?», ble det sagt tidligere før oljen kom til Stavanger. «Jeg er fra Stavanger, var det noe?», heter det i dag. Det har gitt Rogaland en annen identitet. Det kan ikke sies på en annen måte enn at vår markering i idretten og i politikk, hjelpearbeid med mer, har gitt Norge en annen identitet og større muligheter til å lykkes som land. Dermed er det et godt sted å leve og utnytte de muligheter du selv vil. Det er dette som er noe av grunnlaget for at Norge er en av de beste land å leve i.

Lidenskap

Den som har lidenskap for det en jobber med, får mest ut av jobben med hensyn til glede, tilfredsstillelse, mestringsfølelse, og nytte. Det samme gjør dine kolleger og ansatte, der du er leder. Hva er forskjellen mellom lidenskap og engasjement? Lidenskap går dypere enn engasjement. Engasjement er at du gjør en god jobb. Lidenskap er at du føler dette er verdens viktigste jobb, og du kan ikke få gjort godt nok i denne jobben. Den opptar deg hele døgnet. Pass på at dine omgivelser også får en bit av deg. Det er viktig med lidenskap, men balanse med dine omgivelser som familie med mer, er også nødvendig.

 

 

 

Ditt liv har skapt din historie

Kommunikasjon freestock_401975206

Kommunikasjon, konflikter og relasjoner

Hvordan kommuniserer vi og ikke minst i en konflikt og hvordan kommuniserer vi med våre relasjoner? Dette er nok et av de områder vi kan rote oss skikkelig bort på.…
Hva jobber du med?

Hva jobber du med?

Hva jobber du med?  En gammel historie om 3 menn som jobbet med noen søyler til et bygg. Hver av dem ble spurt om hva de jobbet med.  – Den…
Kommunikasjon og tilbakemeldinger

kommunikasjon og tilbakemeldinger

Når en tar en beslutning er det jo vesentlig at den gjennomføres. De som skal gjennomføre den vil at intensjonen med beslutningen gir det ønskede resultat. Det er avgjørende at…
Mennesker og følelser

Mennesker og følelser

En av fem av oss er det vi kaller høysensitive. Ofte gir det oss problemer med egen utvikling. Men det betyr ikke at det er mindre ressurser i dem enn…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.