Hva jobber du med?

Hva jobber du med? 

En gammel historie om 3 menn som jobbet med noen søyler til et bygg. Hver av dem ble spurt om hva de jobbet med. 

– Den første sa at han satt nå her og hogde i stein. 
– Den neste sa at han laget en søyle. 
– Den tredje sa at han bygget en katedral. 

Ved å se på disse 3 svarene så forstår en hvem som hadde mest glede og mening med sin jobb. I tillegg har den tredje sannsynligvis mer fokus og mest effektiv. Derfor i alt du gjør så må du ha et mål. 

Det er to mål en må ha i fokus og skille fra hverandre. Det egentlige målet her er katedralen, men det aller viktigste er hva den skal brukes til. Det er det samme med en kopp kaffe. Du lager kaffen, men det er for å nyte kaffen som er målet. For å oppnå disse målene må en ha endel felles som verdier, enhetsmål, gode rutiner ol.

Hva jobber du med?

I Aftenposten/E24 den 4 mars er det et intervju med Erik Osmundsen om sin erfaring i Norsk Gjenvinning(NG) som han har ledet i ni år. 

«Hva har du lært? 

Det har vært utrolig spennende å lære meg ledelse i en industriell organisasjon. Hvordan få en linje bestående av alt fra sjåfører til selgere til å komme på jobben og ha lyst til å gjøre jobben litt bedre hver dag? Hver eneste en er helt sentral i å få helheten til å bli bedre.

Hvilke endringer har du sett? 

Dette har historisk sett vært en transportbransje. Du har søppel, jeg har lastebil, jeg kjører på dynga for deg. Det som har skjedd de siste ti årene, er at vi har begynt å resirkulere avfallet – nettopp fordi det er de nye råvarene. Det som har vært søppel for noen, kaller vi nå ressurser på avveie.

Hvordan får man til slik verdiendring?

Jeg tror at hvis du skal forandre ting, krever det at du tror på det selv. Det kan ikke være noe «fake», noe konsulenter har laget. Det må komme fra hjertet. Hvis det gjør det, så kan du forandre store ting.

Kan du huske et øyeblikk da du skjønte at budskapet var i ferd med å synke inn?

Rundt 2014 oppdaget jeg hvor mange flere søkere det var på ulike stillinger hos oss. Da forsto jeg at arbeidet hadde verdifulle ringvirkninger, siden det var så mye talentfulle folk som søkte om å få jobbe her. Da jeg startet, hørte jeg flere si at de helst ikke ville fortelle utenforstående hvor de jobbet fordi det var «søppel». Nå er de fleste tydelige på hvor stolte de er over å jobbe her. 

Hvordan opprettholder du som leder den endringsviljen over mange år? 

Endringsvilje starter jo med meg. At jeg lever verdiene og går foran som et godt eksempel.

Hva har du gjort for å vise det? 

Jeg har følt et ansvar for å ta alle mikrofoner og scener jeg er blitt gitt, og brukt de til å prate om de gode eksemplene og verdiene våre. Jeg har lagt stor vekt på at når vi står frem som organisasjon og sier ting offentlig, så sier vi det fordi det er sant, og fordi vi mener det.

Hva har du brukt mest tid på? 

Jeg har hatt mål om å bruke maksimalt to dager i uken på kontorarbeid. Resten av tiden har jeg prøvd å være ute og snakke med de ansatte. Skal du få til endring, må du forstå hva som faktisk skjer i førsteleddet av organisasjonen. Hva er det som motiverer sjåførene våre? Hva trenger de for å gjøre en god jobb? Det er ikke en lederstil hvor jeg er ute og mener mye, men en hvor jeg må ut og lytte. 

Hvilken egenskap har kommet best med i den lederstilen? 

Aller mest nysgjerrighet. Respekt for at verdiene skapes der ute, og at min fremste oppgave er å tilrettelegge. 

Hva gjør deg usikker? 

Det er mye usikkerhet knyttet til om verdenen. De siste to årene har vi opplevd to svarte svaner, først en kinesisk embargo på resirkulerte råvarer og nå koronakrisen. Dessuten er dette en bransje som har vært mer umoden enn andre industrier. Vi har hatt ulykker med forferdelige utfall. Det er blitt mye bedre, men slikt kan reelt sett bekymre meg. 

Hva gjør du for å passe på deg selv? 

Jeg tok denne jobben omtrent samtidig som jeg ble skilt. Jeg takket ja, men gjorde det klart at jeg var deltids pappa for to gutter på 10 og 11 år. Det var ikke en forhandling. Hvis telefonen blinket når jeg var sammen med barna, så klarte jeg ikke å være til stede. Så en forutsetning i de årene var at jeg kunne logge av og være sammen med dem fra fem til ni annenhver uke.

Beste ledertips: 

Forstå at all verdi skjer i frontlinjen. Som leder er du først og fremst en tilrettelegger.»

Noen betraktninger til artikkelen til Aftenposten/E24

Hva jobber du med? Da Erik Osmundsen kom til NG var det mange som ikke torde å si hva de jobbet med eller hvor de jobbet. De jobbet jo bare med søppel og transport av denne. 

I dag er søppelen energi og gjenbruk og søppel er ressurser på avveie sier Osmundsen. 

Det gjelder for ledelse og medarbeidere å ha mål for det de gjør. Alle i bedriften trenger å ha et felles mål og hver av de ansatte må se sitt bidrag til dette felles målet i sin enhet og virksomheten totalt. I tillegg må alle ha sitt eget mål for sin jobb for at det skal gi mening og motivasjon. 

Det handler om ledelse for deg som leder. Har tro på det du sier og gjøre det du sier.

Se også andre nærliggende innlegg:

https://lederensabc.no/det-a-bli-leder 

https://www.ledernytt.no/verdier-driver-frem-motivasjon.6271246.html

 

Kommunikasjon freestock_401975206

Kommunikasjon, konflikter og relasjoner

Hvordan kommuniserer vi og ikke minst i en konflikt og hvordan kommuniserer vi med våre relasjoner? Dette er nok et av de områder vi kan rote oss skikkelig bort på.…
Hva jobber du med?

Hva jobber du med?

Hva jobber du med?  En gammel historie om 3 menn som jobbet med noen søyler til et bygg. Hver av dem ble spurt om hva de jobbet med.  – Den…
Kommunikasjon og tilbakemeldinger

kommunikasjon og tilbakemeldinger

Når en tar en beslutning er det jo vesentlig at den gjennomføres. De som skal gjennomføre den vil at intensjonen med beslutningen gir det ønskede resultat. Det er avgjørende at…
Mennesker og følelser

Mennesker og følelser

En av fem av oss er det vi kaller høysensitive. Ofte gir det oss problemer med egen utvikling. Men det betyr ikke at det er mindre ressurser i dem enn…

2 kommentarer til “Hva jobber du med?”

  1. Tilbakeping: Hvem er DU? Jeg er..... - Lederens ABC

  2. Tilbakeping: Hvert menneske har sin historie - hva er din? - Lederens ABC

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.