Det å bli leder

 

Det å bli leder

Det å bli leder. Da inntar du en annen og ny rolle enn dine medarbeidere. Det innebærer også et helt annet ansvar.

Lederrollen
Boken «Lederens ABC» har et omslagsbilde (se bildet) som har et tydelig budskap. Alle ansatte er like i utgangspunktet. Alle fiskene som vises i bildet, er like. Lederen er ansatt som alle de andre, men har tatt på seg en rolle. Se finnen (hatten), og som dermed viser at lederen har en annen rolle og et annet ansvar. Derfor er det nødvendig med leder krav og oppgave prioritering for seg og sine og en god rolleforståelse for seg selv.

Lederforståelse
Svært mange som blir ledere forstår ikke helt hva som er forskjell på dem og deres medarbeidere. En leder har en helt annen rolle enn sine medarbeidere. Dette blogginnlegget viser noe av hva som er lederens rolle ansvar.

Lederprioritering og oppgavebalanse
Andre ledere distanserer seg til sine medarbeidere. Det fungerer svært dårlig for lederen mht resultater. For medarbeidere føler at de ikke har en leder eller en leder som bryr seg om dem og deres hverdag.

Årsaken er ofte at det er en utfordring for lederen med de mange andre krav som stilles. Det er lett og nedprioritere sine medarbeidere, men gjør det ikke. Det ender opp med at du som leder, ender opp med flere utfordringer. Det handler om en balanse mellom oppgavene og prioritering av hva eller hvem som skaper resultatene.

Lederkrav
Til en leder stilles derfor endel krav. Disse er en forutsetning for å lykkes som leder. Det å bli en leder er en stor endring for de fleste.
– Enten om en kommer fra skolen og rett inn i en lederrolle.
– Eller en skal overta lederrollen i den enheten, der en var en av medarbeiderne.
– Eller du kommer inn i en ny organisasjon hvor du ikke kjenner noen.

Egnethet som leder
Noen ledere er født til oppgaven «det å bli leder», mens andre har en lengre vei å gå. Det er noen egenskaper som en leder trenger og dette lærer en gjennom lederutdanning, mens en del egenskaper og kunnskaper sitter i mange fra starten av.
– En leder må like mennesker
– Lederen må jobbe gjennom mennesker i samspill som skaper resultatene.
– En leder har et totalansvar for resultatet for en enhet, avdeling eller om den kalles noe annet.
Derfor er det avgjørende for deg som kommende leder eller leder nå, at du trives i denne jobben med disse forutsetningene.

Lederfokus
Mor Teresa spurte 500 ledere i en konferanse om;

– Kjenner du dine medarbeidere?
– Er du glad i dine «medarbeidere? 

Det ble helt stille i salen. Disse to spørsmålene ble hengende i luften lenge etter at hun forlot talerstolen. Begge spørsmålene er svært viktige for en leder. Det å være glad i dine medarbeidere betyr at du vil dem vel.

Det hele er veldig enkelt, men likevel svært vanskelig i praksis. Det er opp til deg og dine holdninger og personlighet.

Hvordan kan du lede noen du ikke kjenner
Ledelse handler om langt mer enn fordeling av oppgaver eller å kommandere mennesker. Hvordan kan din ledelse lykkes, hvis du ikke bryr deg om dem du leder for? Derfor er dette med ledelse ofte vanskelig. En vet ikke hva det innebærer før en går inn i en lederstilling. Derfor svikter en ofte i ledergjerningen. 

Skal du behandle dine medarbeidere korrekt, må det bli individuelt og tilpasset hver person. Det kan være frustrerende for en leder alt du må tenke på, og fokusere på og gjennomføre. I tillegg tilpasse det til mottakerne. Men slik er det. 

Bry deg om dine medarbeidere og lær dem å kjenne
Det å bli leder! – Du som leder må bry deg om dine medarbeideres ve og vel. Derfor må kjenne dine medarbeidere. Du må vite hvem de er og at hver av dem er forskjellige personer og personligheter. Derfor trenger de ulik behandling (kommunikasjon).

De reagerer forskjellig på din måte å lede og kommunisere på. Dette er vanskelig for en ny leder å forstå. Svært mange forstår ikke at andre ikke tror og tenker det samme som dem selv.

Derfor håper jeg at dette innlegg kan hjelpe deg som leder, unna de verste blemmer. Ja, fordi noen blemmer blir det i begynnelsen, selv om de kan være små. Det er dog kjedelig hvis de er større og følger deg videre. Dette kan ødelegge din fremtid som leder, i kort eller lengre tid. Relasjonen til dine medarbeidere må være god, men pass deg for snillisme. Vær tydelig på dine forventninger individuelt og samlet.

Se også andre nærliggende innlegg:

Balanse

Hvem leder du?

Mestring

Les mer om temaet her:

https://www.ledernytt.no/slik-blir-du-en-god-relasjonell-leder.6242998-112537.html

Kategorier
En politikk for landet og fremtiden

En politikk for landet og fremtiden

I september er det på nytt stortingsvalg og vi velgere lurer på hva vi skal stemme. Politikere lover, men hva holder de? Det kommer mange uttalelser om hva de har…
Memorial service at Lincoln memorial

Memorial service at Lincoln Memorial

Det amerikanske samfunn er i krise. Først mange utfordringer helt tilbake til slavevirksomheten mht klasseskiller. Så kom pandemien som denne minnestunden gjaldt. Så brøt Trump tilhengere seg inn kongressen. Joe…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.